quinta-feira, 22 de novembro de 2007

Olemme hyvän orjia

"Se mitä kutsutaan vapaudeksi on modernin sivilisaation suurimpia myyttejä, koska: 1) kansalla ei ole ajattelun vapautta, 2) päinvastoin, valtasysteemi harjoittaa vapautta ja hallitsee kansaa epäoikeudenmukaisin laein, 3) transsendentaalisessa mielessä niin sanottua vapautta tehdä pahaa seuraa aina rangaistus."


Kirjasta Norberto Keppe, "Universaali ihminen", s.41.





Erityisesti Duns Scot ja Wilhem Okkamilainen puhuivat vapaudesta, ikään kuin se olisi ihmisen olennaisin olemus. Onko meillä vapaus tehdä mitä haluamme? Ei ole olemassa yhtäkään kulttuuria, jossa ihminen voisi toteuttaa mielihalujaan rajoituksetta. Kaikkialla vapaus on rajoitettu sanktioin ja velvollisuuksin.



Emme voi tehdä myöskään itsellemme pahaa, vastoin huumeitten käyttäjien yleisesti käyttämää argumenttia: "enhän minä tee pahaa kenellekään". Jos ihminen tekee pahaa itselleen, hän tekee pahaa jollekulle ja hän itse kärsii. Olisiko se siis vapautta? Emme ole vapaita seurauksista. Sitäpaitsi useista huumeitten käyttäjistä tulee vaivaa ja riesaa muille, he kun eivät tietyn ajan kuluttua kykene huolehtimaan itsestään.





Niinpä olemme vapaita vain tekemään sitä mikä on oikein, kaunista ja hyvää. Olemme siis hyvän orjia. Se ei ole myöskään suhteellista, vastoin suhteellisuusajatuksen kannattajien mielipiteitä. Se mikä on hyvää minulle on hyvää myös toiselle. Kipu on kipua kaikille. Hyvinvointi on hyväksi kaikille. Hyvä on itse asiassa olemuksemme - emme voi olla vastaan olemustamme. Kissa ei voi olla olematta kissa - samoin ihminen ei voi olla olematta ihminen.





"Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö ihminen etsisi onnellisuutta lopullisena päämääränään, koska se onnellisuus on hyvä. Niinpä yksikään ihminen ei voi olla onnellinen harjoittamatta hyvää - mikä todistaa siitä, että korkein päämäärä on toteuttaa hyvää, mihin voidaan vielä sisällyttää kaunis ja totuudellinen, jotka ovat myös olemuksemme elementit. " Kirjasta Norberto Keppe:"Universaali ihminen", s. 42





Ne jotka sanovat, että kaikki on suhteellista, voivat vaikkapa sammuttaa juomalla tärpättiä - tai jos heillä on nälkä, he voivat syödä mädäntynyttä ruokaa. Vai voivatko? Kaikkihan on suhteellista, ei ole olemassa mitään absoluuttista totuutta, he sanovat. Jos ajattelemme hiukan syvemmälle, huomaamme kuitenkin, että totuus on absoluuttinen ja sama jokaiselle: terveys on hyväksi kaikille, sairaus on jokaiselle huono asia. Hyvän tekeminen tekee jokaisen onnelliseksi, eivät nautinnot. Muussa tapauksessa nautinnoissa rypijät olisivat onnellisia, mutta he ovat surkeita ja onnettomia. Vain hyvää tekevä ihminen iloitsee nautinnoista, muut saavat niistä vain lohtua.

Jumala on siis onnellisuudessaan rajoittanut meidänkin onnellisuutemme vain hyvän alueelle.



Ei ole edes mahdollista ajatella mitä vain kärsimättä huonoista seurauksista. Huonot ajatukset aikaansaavat vääristynyttä hormonituotantoa, joka johtaa sairauksiin. Niin että myös luonto sisältää etiikan, ei vapautta.

ML

Voitte aina lähettää palautetta osoitteeseen: markku@stop.org.br

Voitte ostaa trilogisia kirjoja osoitteesta: marja.kokkinen@analyyttinentrilogia.net



Psykososioterapeutti Marja Torpo São Paulosta pitää luennon aiheesta:
"Voiko tiedostaminen parantaa sairauksia" keskiviikkona, 28/11 Jyväskylän kirjastossa, pienessä luentosalissa, klo 18.00-19.30. Vapaa pääsy. Olette kaikki tervetulleita. Luento perustuu tri Norberto Keppen tieteelliseen työhön ja vallankumoukselliseen ajatteluun.

Nenhum comentário: