quarta-feira, 26 de setembro de 2007

Ihminen elää inversiossa mikä merkitsee:ylösalaisin

"Ensimmäinen askeleeni psyykkisten sairauksien alkuperää koskevassa oivalluksessa oli tämä inversiotekijä, jolla ihminen yrittää asettaa sisimmässään kaiken todellisuuden vastaisesti. Hän pitää fantasiaa erinomaisena, totuutta vahingollisena, rakkautta vaarallisena, vihaa hyvänä, kärsivällisyyttä takapajuisena, suvaitsemattomuutta edistyksellisenä ja niin edelleen. Tästä syystä koko pyskopatologiaa (ihmisen sairautta) käsittelevä tiede sinänsä syntyi invertoituneena, nurinpäin kääntyneenä, kuten kaikki muutkin asiat kulttuurissamme.



Työssäni psykoanalyysin parissa olen tullut johtopäätöksiin, jotka ovat vastakkaisia Freudin päätelmille. Esimerkiksi neuroosit eivät aiheudu torjutusta asiasta itsestään (vaikkapa kateudesta sinänsä) vaan ne aiheutuvat ihmisen asenteesta yrittää torjua tietoisuutta (esimerkiksi tietoisuutta kateudestaan). Häiriön aiheuttaja ei ole alitajunta, vaan omaksumamme asenne kätkeä tietoisuus. Kehitys ei tule libidon vapaasta käytöstä, vaan siitä, että olemme vapaita siitä. Ilman dialketiikan oikeaa käyttöä emme voi havaita tekemäämme inversiota, sillä ainoastaan syvälliset yksilöt kykenevät näkemään oman pintapuolisuutensa, samoin kuin vain suhteellisen terve henkilö kykenee näkemään oman sairautensa (ja pyrkii kontrolloimaan sitä).



Inversiota tapahtuu projisoitaessa sairautta terveyteen (kohtuullinen ihminen näyttää mielenkiinnottomalta) tai terveyttä sairauteen ("hulluus johtaa taiteellisuuteen"). Esimerkiksi ei kukaan, joka on sairas, ole onnellinen, mutta ihminen uskoo, että juuri ongelman havaitseminen tekee hänestä sairaan (eikä siis se, että henkilö ei näe mitään sairasta itsessään). Itse asiassa ongelman havaitsemisesta löytyy ainoa avain sen ratkaisuun." (Kirjasta N. Keppe: "Kirkastuminen")



Inversio, eli nurinpäin kääntäminen on johtanut niihin lukemattomiin ongelmiin, joista ihminen kärsii ja joita yhteiskuntamme on täynnä. Ihminen sanoo haluavansa löytää totuuden, mutta pitää totuutta samanaikaisesti vaarallisena. Ei ole hyvä puhua totta, sanotaan. Ihmiset hakevat onnea pyrkimällä pois todellisuudesta, uskoen, ettei todellisuus ole onnea varten, vaan fantasia. Me saastutamme sen sijaan että käyttäisimme puhdasta energiaa. Koko yhteiskunnallinen rakenne on pantu palvelemaan muutamia raharikkaita perheitä, jotka keräävät koko maailman yhteiskunnan, teollisuuden ja maanviljelyksen tuottaman voiton itselleen. Miljardit elävät köyhyydessä tai ahtaalla. Eikö se ole nurinkurista? Onko maailman tarkoitus olla sellainen. Ei, vaan se on rakentunut sellaiseksi ihmisen nurinpäinkääntyneisyyden vuoksi. Sitä voi ratkaista vain havaitsemalla sitä omassa itsessään.



ML
Voit aina lähettää kommentteja osoitteeseen: markku@stop.org.br
Kirjoja voit tilata osoitteesta: marja.kokkinen@analyyttinentrilogia.net

Nenhum comentário: