terça-feira, 30 de outubro de 2007

Etiikasta

"Epäeettinen yksilö nuutuu kuin kuihtuva kukka ja elää yhteiskunnalle vierasta elämää tai yksinkertaisesti kieltäytyy kuulumasta siihen. Moraaliton käytös on elämästä, hyvyydestä ja kauneudesta poissaoloa. Se on halu elää erillään ilman minkäänlaista yhteyttä todellisuuteen. Eettisyys puolestaan on elämän, rakkauden ja tiedon hyväksymistä. Ei siis ole kysymys moraalisuudesta tai moraalittomuudesta, vaan siitä haluaako arvostaa elämää vai ei. Myös päinvastainen pätee: niin kutsuttu moraaliton käyttäytyminen tarkoittaa totuuden, hyvyyden ja kauneuden mitätöintiä. "
Kirjasta Norberto Keppe:"Vapautuminen tahdosta".

On hyvä huomata, että kun puhumme epäeettisestä tai moraalittomasta käyttäytymisestä, emme puhu vain rikollisista tai korruptoituneista poliitikoista. Epäeettisyys on laiskuutta, haluttomuutta tehdä jotain muiden hyväksi, vastarintaa rakkauden osoittamista kohtaan, ujoutta eli sitä että luulee olevansa virheeton. Eikö sellaista ole suurimmalla osalla ihmisistä. Epäeettisyys on pessimismiä, pahoja ajatuksia toisista ihmisistä.

Samoin kuin meillä ei ole vapautta tehdä mitä haluamme yhteiskunnassa, ei ole myöskään vapautta ajatella mitä haluamme, vaikka halutaankin uskoa, että voisimme viljellä sisimmässämme millaisia ajatuksia tahansa. Onhan sentään ajattelun vapaus - sanotaan. Pahat ajatukset kuitenkin saastuttavat sisintä, aikaansaavat vääristynyttä hormonituotantoa ja sairastuttavat myös fyysisesti. Miljoonat fyysisesti sairaat ovat kätkeneet pahat ajatuksensa jopa itseltään ja pitävät itseään sairauden tai onnettomuuksien uhreina.

Voitte tehdä pienen listan itsellenne niistä asioista, joita on helppo aloittaa, mutta jotka ovat toisarvoisia. Ja toisen listan asioista, joita on vaikea aloittaa mutta jotka ovat välttämättömiä. Ensimmäinen lista, se pitkä lista, on nautintoa tuottavaa, mutta se ei johda kehitykseen. Toinen lista on kehityksen tie, eettinen tie.

Etiikan etuja ovat pitkä ja tyydytystä tuottava elämä, sisäinen rauhallisuus ja kasvava ymmärrys elämästä. Ensimmäisen tien tulokset ovat rappeutuneisuus, kyllästyneisyys, yksinäisyys ja tyhjyys. Onnellisuus ei tule nautinnosta, vaan hyvästä toiminnasta.

"Ihmiset, jotka ovat täynnä haluja, ovat velttoja ja rappoituneita, kyvyttömiä ja ilman älyllistä loistoa - kun taas ne, jotka vastustavat halujaan, osoittavat valtavaa dynamiikkaa ja innostusta, mikä on tyypillistä hengellisemmille yksilöille." (N.K."Vapautuminen tahdosta)

Kun etiikka on ihmisen olemusta, silloin ihminen joka toimii epäeettisesti ei ole, ei ole ihminen sanan merkityksessä, hän haluaa olla jotain muuta. Hän luisuu johonkin muuhun.
ML
Voitte aina kirjoittaa palautetta osoitteeseen: markku@stop.org.br
Voitte myös tilata kirjoja trilogiasta osoitteesta: marja.kokkinen@analyyttinentrilogia.net
Jos teillä on ystäviä, joiden ajattelette olevan kiinnostuneita tästä blogista, lähettäkää meille heidän sähköpostiosoitteensa - liitämme heidät postituslistalle.

Nenhum comentário: