quinta-feira, 17 de janeiro de 2008

Narsisistin suljettu maailma

Norberto Keppe on uudistanut psykoanalyyttista tutkimusta niin, että hänen työnsä, jota voidaan kutsua psyko-sosiopatologian tutkimukseksi, avaa aivan uudenlaisen näkemyksen ihmisen elämään. Hän muistuttaa, että ihminen Jumalan luomana on perustaltaan hyvä, totuudellinen ja esteettinen. Mutta vapaan tahtomme valinnan vuoksi me ihmiset emme ole hyväksyneet elämää sen olemuksemme mukaan, vaan olemme halunneet jotain muuta. Siitä on syntynyt se, mitä kutsutaan patologiaksi: sairaat, virheelliset ja vahingolliset asenteet. Sen tiedostaminen auttaa ihmistä palaamaan takaisin alkuperäiseen itseensä, siihen minkä me tunsimme lapsena, siihen mitä idealistit ja runoilijat kutsuvat paratiisiksi, kauneuden valtakunnaksi, Jumalan kaupungiksi - kuinka vain, mutta kyse ei ole kehittymisestä tai vielä vähemmän spontaanista evoluutiosta, vaan paluusta siihen, minkä olemme hylänneet.

Tänään haluan puhua teille patologiasta, jota kutsutaan narsisismiksi. Kun ajattelemme narsisismia, yleensä ajatellaan ihmistä, joka kreikkalaisen Narkissos-myytin mukaisesti ihailee omaa kuvaansa. Sellaisiahan ihmiset ovat tänäänkin, naiset katselevat itseään vaivihkaa näyteikkunoiden heijastuksista ja miehet ihailevat itseään muskeliakatemioiden seinäpeileistä.

Kun Keppe puhuu narsisismista, hän antaa sille uudenlaisen ulottuvuuden: ihminen ihailee omaa psyykkistä itseään. Sen vuoksi henkilö uskoo tietävänsä kaiken, vaikka hänen ajatuksensa olisivat kuinka keskinkertaisia tahansa. Hän ei käy vuoropuhelua, vaan hän kertoo vain muille, miten asiat ovat. Keskustelu sellaisen ihmisen kanssa antaa vaikutelman kuin puhuisi seinälle, niin kuin kansankielessä sanotaan. Hän on suljettu systeemi, johon ei mahdu muita kuin hänen omia ideoitaan. Siksi sellainen ihminen pysyy keskinkertaisena - hän ei avaudu muulle maailmalle eikä uudelle tiedolle.

Narsisistinen henkilö kuluttaa enemmän rahaa kuin ansaitsee, koska hän ei elä todellisuudessa, vaan kuvitelmissa. Hän ei hillitse ostohaluaan. Ostaminenhan on suurenmoista - henkilö kuvittelee olevansa äveriäämpi kuin on. Hänen ajattelunsa on pinnallista, hän ei syvenny filosofiaan tai tieteeseen sen enempää kuin taiteeseen tai uskontoon. Hän ei koskaan ajattele olevansa henkisesti sairas.

Hän kiinnittää ylenmääräisesti huomiota ulkomuotoonsa - ja käyttää rahaansa kauneusleikkauksiin ja laihdutuskuureihin, mutta ei kuitenkaan halua syödä vähän ja terveellisesti. Hänen kanssaan on vaikeaa keskustella jostakin objektiivisesta, koska hän haluaa puhua vain itsestään, tai siitä kuinka paljon hän on kärsinyt muiden vuoksi.

Monet hyvin narsisistiset ihmiset tuntevat olevansa väärinymmärrettyjä tai epäoikeudenmukaisesti kohdeltuja taiteilijoita. Eräs henkilö sanoi olevansa turhautunut muusikko, vaikkei hän edes soita mitään instrumenttia. Itse asiassa hän on muusikko vain mielikuvituksessaan.

Miksei hän ole muusikko - koska kaikki todelliset minkä asian tahansa taitajat ovat joutuneet ponnistelemaan ja vuodattamaan hikeä saavuttaakseen taitonsa, mutta narsisisti kärsii parantumattomasta laiskuudesta. Ponnistelu ei kuulu hänelle, se on surkeitten ja onnettomien epälahjakkuuksien riesaa.

Narsisisti näkee itsensä aina hyvin merkityksellisenä henkilönä, johon kaikki kiinnittävät huomionsa, jota kaikki ihailevat. Varsinkin hän itse ihailee itseään, mutta hän ei pidä kenestään muusta, hän ei rakasta ketään. Hän ei tarvitse edes Jumalaa, koska ajattelee: mihinkähän minä itse asiassa tarvitsisin Jumalaa?

Ja mikä kaikkein oudointa: hän kärsii ja nauttii samanaikaisesti sairauksistaan. Hän voi väsymättä kuvailla pienimpiäkin oireitaan ja niiden muutoksia sellaiselle, joka jaksaa kuunnella. Silloin hän on huomion keskipiste, joka on vanginnut muiden ajan ja tarkkaavaisuuden.

Narsisismi on samanaikaisesti kateuden ja suuruudenhulluuden kyllästämää - sellainen ihminen on samanaikaisesti kateellinen niille jotka ovat jossain suhteessa häntä parempia ja näkee itsensä virheettömänä ihmisenä, jota muut eivät arvosta niin paljon kuin hän ansaitsisi.


Sellainen joka havaitsee narsisismiaan voi tietenkin suuntautua muiden palvelemiseen ja ojentautua kohti objektiivista todellisuutta, kohti terveempää käyttäytymistä.

ML
Voitte aina lähettää palautetta osoitteeseen;
markku@stop.org.br

Nenhum comentário: